Bayburt domestik haberleri: Organik Bayburt bal kabağı hasadı başladı

Uzvi Bayburt bal kabağı hasadı başladı

BAYBURT Bayburt’ta örgensel tarım ve ağababa tohumuyla üretilen Bayburt bal kabağı hasadı başladı. Kış aylarının elzem lezzeti olan Bayburt’a has bal kabağı boranisi, malumatsız bastı yemeklerinin yapımında kullanılan ve yavan tatlısının ana maddesi olan bal kabağı organik ekincilik anlayışıyla üretiliyor.

amma velakin ağababa tohumuyla ve organik tarımla ilgilenen, yarım asırdır çiftçilikle uğraşan İsmail Fakir, ağababa tohumlarının devamını ulaşmak amacıyla kurulan Gez Hanları Ekolojik Tarım Tecrübe ve Istihsal Merkezi Derneği bünyesinde gez hanları denilen alandaki tarlada bal kabağı üretip, Bayburt pazarına satışını yaparak Bayburtluların uzvi bal kabağına ulaşımını sağlıyor. Dernek üyelerine bile bal kabağının satışının yapılmasının arkası sıra, üyelerden kabağın çekirdeklerini benzeri kenarda biriktirmesini talip Öksüz, bu tohumların yüce olduğunu, ata tohumlardan ati zaman baştan bal kabağı üreteceklerini söyleyerek tohumları atmamalarını, biriktirmeleri çağrısında bulundu.

Örgensel bal kabaklarına ve dede tohumuna bandaj gösteren toplum örgütü üyeleri tarlaya gelerek bal kabaklarını aldılar. Tarlada tartılan ve sahiplerine ulaştırılan bal kabaklarının kilosu 5 ile 10 kilo arasında değişiyor. Cemiyet çatısı altında faaliyetlerini örümcek ve ağababa tohumlarına gözü kadar bakan Sahipsiz, amacının dede tohumlarını gelecek nesillere aktararak devamlılığının sağlanması olduğunu söyleyerek, “Burada söyleyeceğim arz mehabetli öz bu kabakların örgensel olarak bu tarlada yetiştirilmesi. Bayburt’ta insanlara uzvi yayan ulaştırılıyor. İnsanlar bu kabakları tükettikten bilahare kabakların tohumlarını çöpe atmayıp alarak evlerinin bahçelerinde ekip, bizim bile tanım ettiğimiz organik yetiştirme şekliyle yetiştirip organik tarım yapmış olacaklar. Bu tıpkısı hizmet, buna yardım sunabildiysem hangi bahtiyar bana, çok bahtiyar olurum. Bildiklerimi insanlara hikâyelemek, öğretmek istiyorum. Bu kabaklar uzvi, açık söylüyorum banko örgensel kabaklar. Ayrıca bu kabakların tıpkısı başka özelliği ise ata tohumlarından üretiliyor olması. Ata tohumları üzerine kurulan derneğimiz var ve bu tohumların kaybolmaması, yaşatılması namına kurulan derneğimizin çatısı altında bu çalışmaları yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Share: