Bakan Yardımcısı Gizligider’den sözleşmeli hayvancılık ve tarıma geçiş müjdesi Açıklaması

Ekincilik ve Orman Icra Vekili Yardımcısı Ebubekir Gizligider, bütün konuşulan fakat dizgesel kendisine başlanamayan sözleşmeli hayvancılık ve tarıma geçileceğini söyledi.

Kırıkkale’ye mevrut Gizligider, Yahşihan Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, İl Ekincilik ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz ve SELIM Parti Kırıkkale İl Başkanı Mustafa Kaplan ile “Obaköy” coşku ve dinlenme alanında oluşturulan “Yavru Tarım Akademisi”ni konuşma etti.

Burada dikim alanlarına çapa yaptıktan sonradan tohumları toprakla buluşturan Gizligider ve öğrenciler, bitkilere can suyu verdi.

Ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu’nda planlı “Ekincilik Sektörü İstişare Toplantısı”na katılan Gizligider, burada yaptığı konuşmada, nezaret olarak herkesin arazide görev yaptığını söyledi.

Gizligider, “Biz Ankara’birlikte politikaları belirleriz, yazarız, çizeriz, kesme doğrudur, azamet yaptıysa pekâlâ doğrudur” kabilinden iddialarının olmadığını belirterek, “Birtakım sorunlarımız varsa bütün alay malay müzakere ederiz. İnşallah istişarenin sonucunda dahi çözüme kavuştururuz. Şükür bu yıl güzeşte seneye göre elan gür benzeri mevsim geçirdiğimizi düşünüyoruz. Tahıl yoğunluğunun olduğu bu bölgede hem değer hem bile bereket bakımından iyicene bire bir sene oldu. Cenabıhak üstelik köle dahi müzaheret etti. Sıhhatli olsun Cumhurbaşkanımız götürdüğümüz tekliflerin tamamını itirazsız bire bir şekilde başkaca kimi vakit yükselterek akseptans etti ve iri aynı destek verdi.” diye konuştu.

Bugün itibarıyla yeni mevzuat çalışmalarının neticelendiğini belirten Gizligider, şöyle devam etti:

“Mevzuat içerisinde öncelikle kontratlı hayvancılık ve ekincilik var. Kontratlı hayvancılık ve tarım bütün konuşulur ama benzeri makule Türkiye’bile sistematik adına başlayamadı. İnşallah daha çok buna geçiyoruz. Bu, yetiştirici, mütemmim ve satın alanın da korunduğu benzeri sistem. Yani herkesin sözünde ara vermek zorunda olduğu, sisteme girenin yeniden sigorta zorunluluğunun bulunduğu, peşi sıra ‘benim param ödendi, ödenmedi, dikici bana ürünü verdi, vermedi’ kadar tartışmaların tamamının biteceği bir bütün getiriyoruz. Bu sisteme girenlerin da kırıcı kolaylığı ve kazançları olacak.”

Gizligider, esasen getirecekleri cevaz sistemiyle de ne toprağa hangi ekileceğini sınırlamak istediklerine dikkati çekerek, “Buna girilmezse biz bindi vermeyeceğiz. Zira apayrı kalem bu ürün desteğini yönetemiyoruz. Dönemsel bire bir im servet ediyor ve tümce ona yükleniyor. Alttaki suyun, deponun yahut pazarın durumu hangi, bilemiyoruz. Bunları sistematik kendisine tahsis etmek istiyoruz. Esasta toprağa ne ekilecek, asırlarca anlaşılan. O kendini anlatıyor, söylüyor. Biz ona dayatıyoruz bir şeyleri. Ama doğayla oyun olanaksız. Eninde böylecene doğa kazanır. Geçmiş bu toprağı ve suyu destek olmak zorundayız. Bunun dışındaki seçeneklerin tüm fantazya.” ifadelerini kullandı.

Büyük kentlerin civarında “kent tarımı” sistemi başlatacaklarını anlatan Gizligider, bu kapsamda seracılık, metruk vadiler, Kaynak arazilerinin tarıma kazandırılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Gizligider, daha çok “eNabız” kabilinden tıpkı sistemi hayvancılıkta dahi başlatacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Kat Sayı namına hayvanın anası ve babası ki, aşısı hangi, hastalığı hangi olmuş, cinsi hangi, bunların hepsini muntazır olmak lazım. Gine bu sistemi bitkisel istihsal bazında birlikte fethetmek istiyoruz. Bunları inşallah cep telefonuna sığdıracağız. Bu bizim üzere çokça büyük. Zira şişman benzeri eş kaynağı israfında hep bu arada ne yazık ki bulunuyoruz. Yeniden uçman iklim kendisine Konya’de başlattığımız ve henüz bilahare Türkiye’ye aksettirmek istediğimiz ‘Gelir Himaye Sigortası’ var. Şu anda Cihanbeyli, Karatay ve Kadınhanı’nda uygulanıyor. Destek sistemini üstelik inşallah değiştiriyoruz. Geçenlerde ayrıntıları açıklanacak. Çiftçilerimize ilk teşrin zamanı desteklerin çoğu ati. Yani yeniden alacaksınız. Bunun içerisinde mazot, gübre, ilacı var. Bunu bile akçasal adına değil, ayni olarak vermek istiyoruz.”



Share: