Bafra ve Çarşamba ovalarında yetişen kapya biber tarlada almaç buluyor

Samsun’bile Bafra ve Çarşamba ovalarında yetiştirilen kapya biber, pazara inmeden tarlada almaç buluyor.

Türkiye’nin yer bereketli ovalarından Bafra Ovası’nda üreticiler, kapya biber hasadına başladı.

Salça, türap biber yapımında beğenilen, közlenerek tüketilen kapya biber, lezzeti ve kalın yapısıyla rica görüyor.

Bafra Yeşilyazı Mahallesi’nde kapya biber üretimi işleyen Gaybubet Kederli, günde 80 ile 100 ton beyninde kapya hasadı yaparak Türkiye’nin dört bir yanına gönderdiklerini söyledi.

Ürünün tarladayken alıcı bulduğunu rapor fail Izdıraplı, “Hem üretimini yapıyoruz hem de köylülerimizden alıp satışını yapıyoruz. Bu şartlarda köylümüz para kazanıyor.” dedi.

Kapya biberin ihracatının birlikte yapılmasını istediklerini tamlayan Kederli, şunları kaydetti:

“Samsun’dahi bilcümle kuvvetli analiz laboratuvarı olmadığı için ihracatçılar çekiniyor. Kapya biberimiz haddinden fazla nitelikli ve aroması matlup nitelikte. İhracat yapıyoruz amma ürünümüz Mersin’e gidiyor, oradan ürünün ferasetsiz vürut riski var. Samsun’üstelik bu laboratuvar olsa ihracatı basit yapabiliriz. Hem ülkemiz hem bile tığ kazanabiliriz.”

Engin Albayrak dahi 600 dekar alanda kapya biber yetiştirdiğini, hasadı yapılan ürünü Elazığ, Kütahya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya gibi illere gönderdiklerini aktardı.

“Bu sene mahsul çokça evire çevire, bunun yanında fiyatı da çok iyice”

Samsun İl Ekincilik ve Orman Müdürü İbrahim Kuvvetli, Bafra ve Çarşamba ovalarında majör miktarda göveri ve sonuç üretimi yapıldığını anlattı.

Bu iki ovada 150 bin dekar alanda 878 bin ton sebze üretildiğini ifade fail Kuvvetli, kapya biber üretiminin yoğunluklu namına Bafra Ovası’nda yapıldığını belirtti.

Samsun’da, 2021 yılında 32 bin 250 dekar alanda 113 bin titrem kapya biber üretimi yapıldığına belen eden Kuvvetli, “Bu yıl hasat başladı, tahminlerimiz yaklaşık 33 bin dekar alanda 129 bin tona yakın rekolte bekliyoruz. Bafra Ovası’ndaki kapya biberin eti haddinden fazla dolgun. İsotu ile anılmış Şanlıurfa, Kahramanmaraş ile Çukurova’ya tığ buradan kapya biber gönderiyoruz.” diyerek konuştu.

Sağlam, Bafra’bile kapya biberin közlenmesi ile ilgili bir fabrika açıldığını belirterek şunları kaydetti:

“İnşallah çıktı dondurulmuş besin adına tüketilmesini da sağlamak istiyoruz. Yemeden Içmeden kapya biber değil bilcümle sebzelerin alelhusus Avrupa Birliği’nde geçmiş olan nüfusun beslenmesinde dondurulmuş sebze yemeği ile ilgilendiren Bafra’birlikte ayrımsız çalışmamız var. İnşallah onu üstelik yakın zamanda hayata geçireceğiz. O da yapılmaya başlandığında Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna kabilinden ülkelere göveri ihracatımız devam edecektir. Bu yıl ürün çokça iyice, bunun birlikte fiyatı de çokça domuzuna. İnşallah böyle devam ederse önümüzdeki sene hem ilk teşrin alanlarını arttırmaya hem üstelik kullanım alanlarını arttırmaya devam edeceğiz.”



Share: