Adana’da vatandaşlarda apartman fobisi oluştu

Adana’birlikte vatandaşlarda apartman fobisi oluştu

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Adana’de 11 apartman yıkılıp 418 birey hayatını kaybedince vatandaşlar apartmanlara girmeye korkup parkta çadırlarda yaşamaya başladı

Vatandaşlar çok korktuğunu söylerken uzmanlar, umulmayan bir katıksız afetle karşılaşıldığını bu nedenle gocunmak ve panik oluştuğunu söyledi

ADANA – Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Adana’dahi 11 apartman yıkılıp, 418 gönül hayatını kaybedince, vatandaşlar apartmanlara girmeye korkup, parkta ve çadırlarda yaşamaya başladı.

Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan ilçesinde 6 Küçük Ay haset 7.7 ve 7.6 kadar yaşanan depremde 11 iklim etkilenirken yaklaşık 50 bin vatandaş hayatını kaybetti. Bu illerden biri olan Adana’üstelik de merkezde 11 apartman yıkılırken, 418 yurttaş hayatını kaybetti. Yaşanan bu depremde hemen apartmanların yıkılması ve alçak hasar almasından dünya vatandaşlarda apartman fobisi oluştu. Apartmanların yoğunlukta olduğu Çukurova ilçesinde vatandaşlar korktuğu üzere evet şehri ayrılma etti evet birlikte parkta çadırlarda yaşamını sürdürüyor.

Apartmanı bir iki hasarlı olmasına rağmen korktuğu için çadırda hareketli Şerife Taşkan, “Depremin olduğu günden bu yana burada kalıyoruz. Korktuğumuz üzere çadırda yaşıyoruz. Bizim apartmana bir iki hasarlı denildi amma yine de girmeye çekiniyoruz. Apartmanın müteahhidi, burayı haddinden fazla sağlam yaptığını ve eve girmemizi söylüyor ama yeniden dahi çekiniyoruz” dedi.

Bundan bilahare apartmanların çekiciliğinin kendisi için bittiğini söyleyen Mustafa Eksiksizlik Arapcevher, “Tığ apartmanda oturuyoruz bu yüzden üstelik eve girmeye çok korkuyoruz. Biz o korkuyu yaşadık, zira yıkılan binaları gördük. Bu saatten sonra kesinlikle mutlak evde yaşayacağız. Tıpkısı yer alıp mutlak ocak yaptıracağım, bu apartmanların çekiciliği benim üzere bitti bundan sonra” diye niteleyerek konuştu.

Psikolog Başak Komutan ise, “İnsanlarda apartmana girememe, panik akın ve gaile bozukluğu gibi davranışlar oluştu. Deprem sonucu yaşanan stres bozukluklarına verdiğimiz tepkiler çokça normaldir zira beklemediğimiz ayrımsız natürel afetle karşılaştık. İnsanlar bu korkuyu alt etmek için öncelikle apartmanın hasar durumuna bakması gerekiyor. Anlaşılan biraz dilimi geçtikten bilahare korkularıyla yüzleşmeleri gerekiyor” dedi.

Psikolog Ayberk Aslan ise, “Deprem dediğimiz madde katıksız aynı nesiç. Günce rutinlerin dışında yaşandığı amacıyla insanlarda elem, endişe evet bile deprem sonrası stres bozukluğu kabilinden tepkiler gelişebilir. Bu yaşananlar bizim alanımızda alışılagelen tepkiler yerine karşılanıyor. Bu yara bozukluklarının ortalama 3 ya birlikte 4 hafta büyüklüğünde sürmesi normaldir” şeklinde konuştu.

Share: