Acun Obezite Raporu: 2035 yılına büyüklüğünde acun nüfusunun yarısından dahası obez olacak

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu Dünya Obezite Federasyonu, sabık hafta ‘4 Mart Acun Obezite Günü’ cihetiyle toptan bazda yürüttüğü ilmî raporunu açıkladı. Buna bakarak dünya nüfusunun yarısından fazlasının 2035’e kadar aşkın tehlikeli ve obez olacağı, bunun maliyet açısından toptan ekonomik etkisinin ise yıllık 4.32 trilyon dolara ulaşacağı öngörüldü.

Acun Obezite Federasyonu marifetiyle yayınlanan ‘Dünya Obezite Atlası 2023’ raporuna göre global bazda önleme ve otama tedbirlerinin gelişmemesi halinde, 12 yıl zarfında dünya nüfusunun yarısından fazlasının taşkın kilo ve obezite ile yaşayacağı öngörüldü. Obezitenin, global iktisadi etkisinin 2035 yılına kadar ise yıllık 4.32 trilyon dolara ulaşacağı antrparantez hesap edildi.

OBEZİTE ÇOCUKLARDA DAHA HIZLI İLERLİYOR4.32 trilyon doların dünyadaki kamu ülkelerin bir başka duru milli gelirinin (GDP) az daha yüzde 3’ünü yapılanma ettiği ve bu maliyetin 2020’deki Kovid salgınının dünyaya maliyetiyle karşılaştırılabileceği tabir edildi. Raporda dallar ve gençlerde 2035 yılına kadar obezitenin ikiye katlanacağı ve dallar beyninde yetişkinlerden henüz hızlı arttığı belirtildi.Raporda dikkat çekici ayrımsız apayrı bulgu ise obezitenin bağan gelirli ülkelerde elan çabuk yaygınlaştığı vurgulanarak “Düşük gelirli ülkeler obezite prevalansında çabuk artışlarla karşı karşıyadır. Küresel kendisine obezitede bildirme balaban artma beklenen 10 ülkeden 9’u bağan yahut ast-orta gelirli ülkelerdendir. Bütünü dahi Asya evet dahi Afrika’da vadi almaktadır” denildi.TÜRKİYE’NİN KARNESİÜlke bazında obezite karnesinin hazırlandığı raporda, yıllık yüzde 2.3 artışla Türkiye’deki yetişkinlerin 2035 yılına kadar yüzde 55’nin taşkın bati ve obez olacağı öngörüldü. Mavera yandan Türkiye’nin toptan bazda mücehhez olma sıralaması ise 37’nci sırada vadi alarak ‘Oldukça İyi’ kendisine derecelendirildi.

Share: