6’lı masadan intihap barajı önerisi! Yüzde 7’nin çokça elan altını düşünüyorlar

Altılı Masa, Güçlendirilmiş Saylav Hep Kanunuesasi Değişikliği Önerisi’ni, bugün Ankara’da düzenlediği toplantıda kamuoyuna açıkladı. Taslakta özellikle Cumhurbaşkanı’nın yetkileri ve siyasal parti üyesi olması üzerine bir nice mübayenet önerisine meydan verildi. ÇIKAR YOL Partisi Umumi Komutan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise eskiz hakkında yaptığı açıklamada koca bilgiler verdi.

“TBMM’Yİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Yeneroğlu, “Yarının Türkiye’sinde demokrasimizin kalbi olan TBMM’yi güçlendirmek, dubara yeteneğini artırmak, kanun ika ve yürütmeyi fal işlevlerini yer çalışkan şekilde gerçekleştirmesini seçmek üzere Kanunuesasi’da balaban tebeddülat hazırladık. Teşri bölümünde hazırladığımız uymazlık önerisini ilkokul başlıkta toplayabiliriz” dedi.

“SEÇİM BARAJI’NI YÜZDELIK 3’E DÜŞÜRECEĞİZ”

Mustafa Yeneroğlu’nun açıklamaları şu şekilde:”İlk yerine, TBMM’ye revan yolları demokratikleştireceğiz. Sedir’in hile gücünü artırabilmek için seçme barajını yüzde 3’e düşüreceğiz. Siyasi partiler hakkındaki müeyyide hükümlerini Avrupa Konsey standartları ışığında gözden geçirerek, değiştirerek demokrasinin elzem unsuru olan siyasi parti hürriyetini güçlendireceğiz. Altı milyonu aşan diasporamızın direkt Meclis’te desise edilmesini sağlayacağız. Esas’nın 76. maddesinde yaptığımız değişiklikle affa yakalanmış olsalar de cinsî atak, çocukların eşeysel istismarı ve alelhusus kadına yönelik düşünülerek cerh ve bundan ötesinde birlikte edimin ifasına ara bozuculuk kurca suçlarından egemenlik giymiş olanların milletvekili seçilmelerini engelleyeceğiz.

“DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRMAK İÇİN ARI ÇOĞUNLUK GEREKECEK”

İkinci namına, teşri bağışıklığını güçlendireceğiz. Dokunulmazlıkların kaldırılması için unsur umum sayısının öz çoğunluğunu zaruri kılacağız. Yasama dokunulmazlığının istisnaları itibarıyla belirsizliğe ve birçok türe ihlaline yol açan keyfi uygulamaların önüne geçeceğiz. Milletvekilliğinin stabil hükümranlık giyme zımnında düşmesini, bireysel müracaat için gidilmesi halinde Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararına büyüklüğünde bekletileceği hükmünü yalınlık Esas’da düzenleyeceğiz.”

“CUMHURBAŞKANI VETO EDEMEYECEK, GERİ GÖNDEREBİLECEK”

Üçüncü kendisine, kanun imal süreçlerini demokratikleştireceğiz. Bu başlıkta birçok düzenlemeyi, üstünde çalıştığımız Meclis İç Tüzüğü’nde işleyeceğiz. Esas’da ise milletlerarası anlaşmadan idraksiz çekilmenin Divan’in birincil yetkisi olduğunu güvence altına alacağız. Böylelikle, cumhur reisi, uluslararası bir sözleşmeden akşam yarısı yegâne başına ayazlık kararı veremeyecek. Bakanlar Kurulu’nun kanun hükmünde kararname tart yetkisini, izin kanununa dayanması ve anne türe ve hürriyetlerin yasa hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyeceği üzere akseptans edeceğiz. Bakanlıkların kamu idareleri ve amme tüzel kişilerinin yasa mesabesinde kararnameyle kurulması ve kaldırılması uygulamasına akıbet vereceğiz. Cumhurbaşkanının kanunları veto etme yetkisine akıbet verecek, bu yetkiyi izansız yöneltme yetkisiyle sınırlayacağız. Kavrayışsız gönderilen seçim, Meclis yoluyla görgüsüz ekseriyetle kelimesi kelimesine kabul edilebilecek.”

Share: